Marisca Steur

Vitaliteitscoach en trainer

Blue Zones

Gezond, vitaal en gelukkig leven. Een leeftijd bereiken ruim boven de 100. Uit onderzoek blijkt dat er gebieden zijn op de aarde waar dit relatief meer voorkomt dan op andere plekken. Deze gebieden worden de Blue Zones genoemd. Hoewel de Blue Zones over de hele wereld verspreid liggen, hebben de mensen die er leven opvallend veel gemeen.De bewoners zijn in staat om gezond en gelukkig te leven door een recept dat in het alledaagse zit: namelijk het voedsel wat ze eten, de dagelijkse bezigheden, hun sociale omgeving en hun kijk op het leven.

Vijf gebieden die onder de Blue Zones vallen zijn:

 • Sardinië, Italië
 • Okinawa, Japan
 • Loma Linda, Californië
 • Nicoya Peninsula, Costa Rica
 • Ikaria, Griekenland

Dit onderzoek werd verricht door Dan Buettner. Hij heeft ontdekt dat de levensstijl van de Blue Zone-bewoners 9 specifieke kenmerken delen: de Power 9 zijn:

 1. Beweging: Hier gaat het om natuurlijke bewegingen die nodig zijn voor het dagelijks functioneren. De omgeving stimuleert steeds tot beweging, bijvoorbeeld lopen (naar het werk), tuinieren en spullen dragen. Mensen in de Blue Zones gaan ook niet met pensioen.
 2. Levensplan: Plan de Vida, zoals de Costaricanen dit noemen. Waar wil je vandaag voor wakker worden? Het hebben van een doel geeft energie en verlengt je levensverwachting.
 3. Pauzeknop: Overmatige stress vraagt energie en dat kan leiden tot gezondheidsklachten. Mensen in de Blue Zones pakken dagelijks rustmomenten zoals mediteren, of zoals de Ikarians: overdag een dutje doen, of gewoon iets leuks doen
 4. 80% regel: Simpel: Stop met eten als je maag 80% vol is. Deze 'eetopvatting' is het verschil tussen het niet hongerig meer zijn en een vol gevoel hebben.
 5. Bonen: In de Blue zones is naast groene groenten ook bonen en linzen een onderdeel van de maaltijd. Ook noten en zaden zijn onderdeel van de maaltijd.
 6. Wijn: De mensen in de Blue Zones drinken met mate alcohol, maximaal 1-2 glazen per dag. Bij voorkeur bij het eten. Rode wijn prevaleert daarin (vooral Sardijnse Connonau wijn)
 7. Geloof en Spiritualiteit: 98% van de inwoners in de Blue Zones heeft een geloof. Het kan een manier zijn om stress af te schudden. Dit verhoogt ook de levensverwachting. Het maakt daarbij niet uit om welk geloof het gaat.
 8. Geliefden: In de Blue Zones staat investeren in de liefde voor familie en geliefden op de eerste plaats. Dit levert positieve energie op.
 9. Omgeving: Leven in sociaal gunstige netwerken bevordert ook de eigen gezondheid. Een omgeving die ook stimuleert om gezond te leven.

Deze elementen heb ik verweven in de pijlers van vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling, gezonde voeding, functioneel bewegen en in het voelen.

In mijn aanbod zit zelfs een Blue Zones traject, De kracht van de bloei, met als doel het integreren van de kenmerken van de Blue Zones in je eigen levenswijze.